Напрями посилення конкурентоспроможності АПК України на європейському продовольчому ринку.

Автор(и)

  • H. Antonyuk Львівський національний аграрний університет
  • N. Fedoryshyn Львівська комерційна академія
  • A. Salopanova Львівська комерційна академія

Ключові слова:

конкурентоспроможність, аграрний сектор, сільськогосподарська продукція, зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, європейський продовольчий ринок

Анотація

У статті обґрунтовано вагомість посилення конкурентоспроможності АПК України на європейському ринку. Проблема підвищення конкурентоздатності АПК на європейському ринку у статті актуалізується з огляду на приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС, що спричинить перетворення вітчизняного ринку на ринок збуту європейського продовольства та продукції сільського господарства і зумовить поглиблення кризи в АПК. Доведено, що підтримка АПК та стимулювання виробництва державою є пріоритетним напрямом розвитку. Розв’язання зазначених проблем, врахування зарубіжного досвіду дозволить вивести АПК України на новий конкурентоспроможний рівень. Узагальнено чинники, що перешкоджають зміцненню конкурентоспроможності вітчизняної продукції АПК. Доведено, що вирішення цих питань є необхідним кроком на шляху до досягнення ефективного розвитку сфери АПК, зайняття кращих позицій на міжнародному ринку. Запропоновано пріоритетні заходи щодо посилення конкурентних переваг України на європейському продовольчому ринку. Підвищення конкурентоспроможності цієї галузі є необхідною складовою на шляху до підвищення загального розвитку країни, особливо в сучасних умовах.

Біографії авторів

H. Antonyuk, Львівський національний аграрний університет

к.е.н., старший викладач кафедри міжнародної економіки та менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

N. Fedoryshyn, Львівська комерційна академія

к.е.н., доцент кафедри міжнародних економічних відносин

A. Salopanova, Львівська комерційна академія

асистент кафедри міжнародних економічних відносин

Посилання

Бабицький Н. Нова угода між Україною та ЄС: вибір між прагматизмом та ідеалізмом [електронний ресурс] / Н.Бабицький // Режим доступу: www.justinian.com.ua/article. phd?id=2231.

Державна цільова програма розвитку українського села на період до 2015 року [електронний ресурс] // Режим доступу: who-iswho.com.ua/bookrubr/indagrim2007 /6.html - 26k.

Ланченко Є.О. Організаційно-економічний механізм інвестування в аграрній сфері АПК [електронний ресурс] / Є.О.Ланченко // Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/e-journals/nd/2006-2/06leaaic.html.

Програма економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» [електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.president.gov.ua/docs/Programa_reform_FINAL_1.pdf.

Професійні організації звернулись до Президента України щодо ситуації на зерновому та олійному ринках [електронний ресурс] // Режим доступу: www.agroconf.org/uk/node/4359.

Рябокінь В.А. Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС / В.А.Рябокінь // Режим доступу: http://sjournal.cdu.edu.ua/base/2008/v6/v6pp158-160.pdf.

Статистичний збірник «Зовнішня торгівля України товарами та послугами у 2012 р.» / Державний комітет статистики України: Під загальним керівництвом О.М. Прокопенка. – К., 2013. - 139 с.

Статистичний щорічник «Сільське господарство України» за 2012 рік / Державний комітет статистики України: Під загальним керівництвом О.М. Прокопенка. – К., 2013 – 367 с.

Угода про поглиблену вільну торгівлю між Україною та ЄС: наслідки для ринку сільськогосподарської та харчової продукції [електронний ресурс] / Режим доступу: www.icps.com.ua/doc/FTA_agro_red.ppt.

Шумило О. Зона вільної торгівлі: крок назустріч ЄС? [електронний ресурс] / О.Шумило // Режим доступу: www.icps.com.ua/doc/Shumylo%20in%20zn.pdf.

FAOSTAT [електронний ресурс] // Режим доступу: http://faostat.fao.org.

The Common Agricultural Policy Explained [електронний ресурс] / Режим доступу: ec.europa.eu/agriculture/publi/capexplained/cap_en.pdf.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті