Формування команди талановитих менеджерів як головний пріоритет конкурентного розвитку провідних компаній світу.

Автор(и)

  • O. Doronina Донецкий национальный университет
  • I. Domozhilkina Группа компаний «Мегатрейд»

Ключові слова:

талант, потенціал, талановитий менеджер, управління талантами, залучення, розвиток, утримання, компанії для лідерів

Анотація

У статті на прикладі провідних компаній світу показано пріоритетне значення формування команди талановитих менеджерів як головного чинника конкурентоспроможності та успіху будь-якої компанії. Представлено основні проблеми та виклики в управлінні талантами в Україні, серед яких складна демографічна ситуація, зміна парадигм в епоху переходу від індустріального віку до інформаційного, великий попит на лідерські таланти високого рівня, схильність людей змінювати місце роботи. Визначено поняття «талановитий менеджер» і представлено загальний портрет талановитого управлінця. Розглянуто глобальний рейтинг «Кращі компанії для лідерів» за результатами дослідження Hay Group, у якому домінують: Procter & Gamble, Microsoft, General Electric, Coca-Cola та Unilever. Встановлено, що кращі компанії для лідерів здійснюють цілеспрямований та стратегічний підхід до розвитку талантів, підтримки і мотивації лідерів у всій організації, налаштовуючи їх на повну віддачу. Наведено основні інструменти ефективного управління талантами для укріплення команди лідерів, які можна взяти до уваги українським компаніям.

Біографії авторів

O. Doronina, Донецкий национальный университет

к.э.н., докторант

I. Domozhilkina, Группа компаний «Мегатрейд»

менеджер по персоналу

Посилання

Война за таланты/ Э.Майклз, Х. Хэндфилд-Джонс, Э. Экселрод; пер. с англ. Ю.Е. Корнилович. – 5-е изд. – М.: Манн, Иванов и Фербер, 2012. – 280 с.

В восьмом ежегодном исследовании Hay Group названы Лучшие компании для лидеров [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.interfax.ru/pressreleases/txt.asp?id=329725.

Демографический коллапс: чем для Украины чревата низкая рождаемость [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://hvylya.org/analytics/society/demograficheskij-kollaps-chem-dlja-ukrainy-chrevata-nizkaja-rozhdaemost.html.

Косорига И. «Если звезды зажигают…» / И. Косорига // Менеджер по персоналу. – 2012. - №6. – С. 56-64.

Лидеры будущего – какие они? [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.haygroup.com/ru/press/details.aspx?id=31626.

Некрасова Н.А. Управление талантами / Н.А. Некрасова //Управление человеческим потенциалом. – 2011. - №4. – С. 326-332.

Опубликован рейтинг Hay Group «Самые успешные компании 2012» [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.haygroup.com/downloads/ua/2012%20FORTUNE%20release.pdf.

Пилипенко Ю. Война за таланты продолжается /Ю. Пилипенко // Менеджер по персоналу. – 2012. - №6. – С. 28-36.

Подгорная А. Как растить лидеров?/А. Подгорная //Управление персоналом.–2013.-№2. – С. 18.

Ричард Мосли: Крепкий бренд работодателя позволяет компании выбирать и удерживать лучших специалистов [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://biz.liga.net/karera/all/novosti/2045920-richard-mosli-krepkiy-brend-rabotodatelya-pozvolyaet-kompanii-vybirat-iuderzhivat-luchshikh-spetsia.htm.

Global top 20 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.haygroup.com.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті