Ідеї «Вашингтонського Консенсусу» про роль реформ в розвитку сучасної економіки.

Автор(и)

  • A. Yerhov Донецький державний університет управління

Ключові слова:

«Вашингтонський Консенсус», економічна реформа, економічний розвиток

Анотація

В даній статті розглянуто ідеї «Вашингтонського консенсусу», в якій представлено три фундаментальних положення успішності сучасних економік: лібералізація торгівлі, макроекономічна стабілізація, ринкове ціноутворення. Проаналізовано основні положення та підходи до вирішення завдань економік країн, що розвиваються та слаборозвинутих економік. Визначено проблеми дієвості рекомендацій «Консенсусу» у функціонуванні економік країн, що розвиваються саме на території Центральної Європи і пострадянському економічному просторі. Вказано на конкретні недоліки практичного застосування положень «Вашингтонського Консенсусу» при проведенні економічних реформ у країнах різних регіонів світу. Визначено необхідність проведення своєчасних реформ в економіці з урахуванням характеру змішаної економіки, ролі держави в її розвитку в умовах ринку, всебічної продуманості та підготовки здійснення всього процесу реформування, його гласності та підтримки в суспільстві.

Біографія автора

A. Yerhov, Донецький державний університет управління

к.т.н., доцент кафедри зовнішньоекономічної діяльності

Посилання

Полтерович В.М. / В.М. Полтерович. К руководству для реформаторов: некоторые выводы из теории экономических реформ // Экономическая наука современной России. – №1.(28). – 2005. – С.7-24.

Стиглиц Дж. / Дж. Стиглиц. Многообразные инструменты шире цели движения к поствашингтонскому консенсусу. – М.: Вопросы экономики. – Вып.8. – С.4-34.

Родрик Д. / Д. Родрик. Реформа торговой политики как институицональная реформа // Журнал экономической литературы. – М., 1996. – С.9-41.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті