Національний та регіональний аспект адаптації до зміни клімату в Україні та Донецькій області

Автор(и)

  • K. Kishkan Донецкий национальный университет

Ключові слова:

глобальне потепління, глобальна зміна клімату, Рамкова конвенція ООН зі зміни клімату, адаптація до зміни клімату

Анотація

У статті проведено дослідженні наслідків та можливих ризиків, що викликані зміною клімату, для України, вказані особливості розвитку Донецької області як екологічно напруженого регіону. Розглянуто негативні та позитивні наслідки глобального потепління на основі кліматичних моделей, створених сучасними вченими, обґрунтована важливість прийняття заходів з адаптації країни до зміни клімату для збереження стабільної економічної ситуації, а також для можливого отримання користі від глобального потепління. Запропоновано необхідні заходи для конкретних галузей економіки та життя: сільського та водного господарства, енергетики, здоров'я людини. Запропоновано комплекс дій на різних рівнях по адаптації України до зміни клімату для мінімізації його негативного впливу на економіку країни. Представлено декілька засобів залучення додаткових коштів для забезпечення фінансової основи прийняття заходів з адаптації.

Біографія автора

K. Kishkan, Донецкий национальный университет

аспирант

Посилання

Ерік Е. Массей. Досвід Європейського Союзу в адаптації до зміни клімату та застосування його в Україні [Электронный ресурс] // OSCE.ORG: официальный сайт ОБСЕ. URL: http://www.osce.org/uk/eea/93311 (дата обращения: 29 сентября 2013 года)

І.В.Трофімова. Адаптація до змін клімату: наслідки, вразливість, ризики. [Электронный ресурс] // NBUV.GOV.UA: официальный сайт Национальной библиотеки им. Вернадского. URL: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/natural/Ebtp/2011_7/Trophymova.pdf (дата обращения: 30 сентября 2013 года)

В. Потапенко. Пріоритети політики України щодо попередження глобального потепління у посткіотський період. Аналітична записка. [Электронный ресурс] // NISS.GOV.UA: официальный сайт Института стратегических исследований при Президенте Украины. URL: http://www.niss.gov.ua/articles/573/ (дата обращения: 30 сентября 2013 года)

Глико А.О. Экстремальные природные явления и катастрофы. В 2-х т. // ИФЗ РАН - М., 2010.

Copenhagen Climate Change Conference - December 2009 [Электронный ресурс] UNFCCC.INT: официальный сайт Рамочной конвенции ООН об изменении климата. URL: http://unfccc.int/meetings/copenhagen_dec_2009/meeting/6295.php (дата обращения: 20 сентября 2013 года)

Рамочная конвенция организации объединенных наций об изменении климата. [Электронный ресурс] UNFCCC.INT: официальный сайт Рамочной конвенции ООН об изменении климата. URL: http://unfccc.int/resource/docs/convkp/convru.pdf (дата обращения: 20 сентября 2013 года)

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті