Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі країни в контексті різновекторності міжнародної співпраці

Автор(и)

  • L. Mykhaylova Сумський національний аграрний університет
  • A. Mykhaylov Сумський національний аграрний університет

Ключові слова:

зовнішньоекономічна діяльність, експорт, імпорт, продукція сільського господарства, продовольство, аграрний сектор, міжнародна інтеграція, зона вільної торгівлі

Анотація

Досліджено експортно-імпортні операції сільськогосподарською продукцією країни; виявлені тенденції стрімкого нарощування експорту продукції рослинництва та зростання імпорту тваринницької та рослинницької продукції. Встановлено, що за аналізований період освоєні нові світові ринки продовольства, зросла кількість країн-партнерів міжнародної торгівлі. Частка країн ЄС, СНД та Африки за обсягами ЗЕД аграрною продукцією є майже однаковою. Упродовж усього періоду дослідження зовнішньоторговельне сальдо по торгівлі сільськогосподарською продукцією було позитивним. Аграрний сектор забезпечує майже четверту частину валютних надходжень України. В умовах лібералізації торгівлі важливе значення набувають нетарифні обмеження. Ймовірне підписання Україною Угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС створює для аграрного сектора країни можливості для держави активізувати діяльність по модернізації виробництва, підвищенню стандартів продукції та запровадженні вищих норм життя та управління, що потребуватиме в короткостроковому вимірі додаткових витрат. Разом з тим безперечними та вагомими будуть вигоди в середьо- та довгостроковій перспективі.

Біографії авторів

L. Mykhaylova, Сумський національний аграрний університет

д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та євроінтеграції

A. Mykhaylov, Сумський національний аграрний університет

к.е.н., доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та євроінтеграції

Посилання

Кваша С.М. Наукове забезпечення розвитку зовнішньоекономічної діяльності України при формуванні нових векторів міжнародної інтеграції. – Доповідь на засіданні Загальних зборів відділення аграрної економіки і продовольства НААН України. – 17 грудня 2013 р., м. Київ. – ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України.

Експорт та імпорт продукції аграрного сектору України: стан та тенденції / [Кваша С.М., Власов В.І., Кривенко Н.В. та ін.]; за ред.. С.М.Кваші. – К.: ННЦ ІАЕ, 2013. – 80 с.

Угода про асоціацію між Європейським Союзом та його державами- членами, з однієї сторони, та Україною, з іншої сторони [Електронний ресурс]. – Доступний з: http://comeuroint.rada.gov.ua/komevroint/doccatalog/document?id=56219 ЄС-Україна: поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі – Київ: Представництво ЄС в Україні, 2013.

Зінчук Т.О. Європейська інтеграція: проблеми адаптації аграрного сектора економіки: монографія / Т.О.Зінчук. – Житомир: ДВНЗ «Державний агроекологічний університет», 2008. – 384 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті