Використання нестандартних форм зайнятості на ринку праці та аналіз їх наслідків.

Автор(и)

  • O. Pastushenko Донецький національний університет

Ключові слова:

зайнятість, ринок праці, аутсорсинг, лізінг персоналу, позикова праця, фріланс, профспілка

Анотація

У статті розглядаються наслідки використання таких форм зайнятості як аутсорсинг, аутстаффінг та лізинг персоналу, досліджені позитивні і негативні сторони впливу нестандартних форм зайнятості на підприємстві. На основі проведеного аналізу згруповані внутрішньо організаційні ризики, і наступна важлива проблема - зниження лояльності співробітників, найманих через іншу компанію. Уточнена роль, види та відмінні особливості «запозиченої праці» на ринку праці, де діють тисячі фірм різного масштабу. Розроблено наслідки застосування нестандартних форм зайнятості для працівників, що виводяться за штат підприємства, для штатних працівників, а також для профспілок і профспілкових організацій. Проаналізовано основні риси стандартних і нестандартних трудових відносин, виявлені всі їх негативні сторони. У статті виділено два основних типи тимчасової зайнятості - контракти на виконання фіксованого завдання і термінові контракти, а також способи як замаскувати тимчасову роботу.

Біографія автора

O. Pastushenko, Донецький національний університет

аспірант кафедри управління персоналом та економіка праці

Посилання

Карлін М.І. Можливості застосування лізингу персоналу і аутсорсингу в Україні/ М.І. Карлін, О.В. Борисюк// Демографія і соціальна економіка.–2011.- No15. – С.96-102.

Козина И.М.Заемный труд: социальные аспекты / И.М. Козина // Социологические исследования. —2008. —No11. —С. 3—12.

Новожилова Л.В. Аналіз застосування гнучких форм зайнятості в умовах ринково орієнтованого розвитку економіки України / Л.В. Новожилова// Економічний простір. – 2011. – No46. – С. 80–87.

Ринок праці та зайнятість населення: проблеми теорії та виклики практики: кол. моногр./Ред.-координатор М.В.Туленков. —К.: ІПК ДСЗУ, 2010. —363 с.

Сойфер В. Г.“Заемный труд” как проявление гибкого регулирования трудовых отношений /В.Г.Сойфер // Вопросы трудового права. – 2006. –No 10. – С. 56–59.

Турков А. Новые формы организации трудовых отношений // Человек и труд. - 2007. - № 9. - С. 12.

Третьяк С. Качество трудовой жизни: как его измерить и обеспечить в сфере услуг? // Бизнес-консалтинг. — 2005. — №3. С. 39–43.

Шипов А.В. Применение нетрадиционных форм занятости в рыночной экономике // Молодой ученый. 2010. № 7(18). С. 136-138.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті