Напрями розвитку інфраструктури підтримки підприємництва на регіональному рівні як чинник покращення інвестиційного середовища.

Автор(и)

  • Yu. Shushkova Львівський інститут міжрегіональної академії управління персоналом

Ключові слова:

підприємництво, регіони України, інвестиційне середовище, інфраструктура підтримки підприємництва, напрями формування і розвитку

Анотація

У статті наведено актуальність та проаналізовані недоліки сучасного стану розбудови інфраструктури підтримки підприємництва в регіонах України (на прикладі Львівської області). Вказано на перешкоди формування підприємницької інфраструктури, пов’язані з недостатньою роллю підприємницької інфраструктури, малою роллю суб’єктів підприємництва у процесах розвитку регіональних економік, малою активністю суб’єктів інфраструктури та їх не сприянням диверсифікації діяльності бізнес-структур, низьким рівнем захищеності майна та права власності суб’єктів підприємництва, у т. ч. через наявність дій, пов’язаних з протиправним захопленням підприємств, недосконалість чинного корпоративного і кримінального законодавства і судової системи щодо протидії рейдерству, відсутність практики впровадження міжнародних стандартів боротьби з протиправними поглинаннями та активної участі ЗМІ у вирішенні проблеми неправомірного захоплення суб’єктів господарювання та їх майна, активів, персоналу. Обґрунтовано пріоритети за засоби утворення і покращення інфраструктури підтримки підприємництва, зокрема як чинника удосконалення інвестиційного середовища в регіонах України, за напрямами: посилення стимулів суб’єктів підприємництва до інвестиційно-інноваційної активності, зниження рівня трансакційних витрат суб’єктів бізнесу, продовження роботи з підвищення рівня прозорості і ефективності дозвільної системи, формування та розбудова дієвої інституційної інфраструктури фінансово-ресурсного та інвестиційного забезпечення підприємництва.

Біографія автора

Yu. Shushkova, Львівський інститут міжрегіональної академії управління персоналом

к.е.н., доцент кафедри фінансів, обліку та аудиту

Посилання

Антирейдерський закон не буде ефективним – юрист. Голос столиці. 11.10.2013. – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://newsradio.com.ua/2013_10_11/Antirejderskij-zakon-ne-bude-efektivnim-jurist.

Бар’єри, що перешкоджають ДПП в Україні / Офіційний інтернет-ресурс Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень. – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.ibser.org.ua/UserFiles/File/Normatyvni%20Akty%20New/PP/Analisys%20of%20Legisl%20DPP_ukr.pdf.

Варналій З. С. Мале підприємництво: основи теорії і практики / З. С. Варналій. – К.: Знання, 2001. – 187 с.

Дічек О. Рейдерство в Україні: реалії ринкової економіки або економічний тероризм? – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.uspp.org.ua/interview/30.reyderstvo-v-ukraini-realii-rinkovoi-ekonomiki-abo-ekonomichniy-terorizm.htm.

Кавтиш О. П. Аналіз діяльності підприємств малого бізнесу та шляхи підвищення їх прибутковості. / О. П. Кавтиш, Т. О. Колісна // Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка». – Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2028.

Мале підприємництво України: процес розвитку / Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва. – К.: Інститут конкурентного суспільства, 2001. – 255 с.

Малий бізнес та підприємництво в ринкових умовах господарювання: Навч. посібник / [за ред. Воротіної Л. І.] – К.: Видавництво Європейського університету, 2001. – 256 с.

Узагальнений звіт про стан виконання регіональних програм розвитку малого підприємництва в Україні у 2012 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.dkrp.gov.ua/print/1101.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті