Проблеми та напрями диверсифікації промисловості м. Маріуполя

Автор(и)

  • L. Kapranova ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»
  • S. Bilous- Sergeyeva ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

Ключові слова:

диверсифікація, економіка, виробництво, інвестиції, структура економіки, ефективність, мономісто, міста - «концентрати»

Анотація

У статті досліджено сутність терміну диверсифікація, визначено основні напрями диверсифікації та наведено її позитивні і негативні сторони. Визначено що, пошук напрямів диверсифікації української економіки є важливим і актуальним у зв'язку з тим, що радянська економіка була спрямована на лідерство у створенні спеціалізованих виробництв. Також диверсифікація виробництва є інструментом переливання капіталу між різними галузями. Зазначено що, диверсифікація пов'язана з процесом концентрації виробництва на міжгалузевому рівні і структурною перебудовою господарства, найбільший розвиток отримала після 2-ої світової війни. Визначено, що для м. Маріуполя в умовах, що склалися сьогодні, диверсифікація міської економіки можлива по двох основних напрямах: це розвиток і модернізація існуючих виробництв (до чого вже приступили на меткомбінатах) і створення нових галузей економіки. Визначено що, диверсифікація це різносторонній і багатогранний процес, який за своєю специфікою є складним , але в той же час і дуже практичним , як варіант розвитку. Однак лише знання всіх можливих варіантів результату діяльності дозволить правильно вибрати подальший шлях розвитку економіки міста.

Біографії авторів

L. Kapranova, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

к.е.н, доцент, доцент кафедри економічної теорії

S. Bilous- Sergeyeva, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

к.е.н, ст. викладач кафедри економічної теорії

Посилання

Економічна енциклопедія: словопедія [Електроний ресурс] – Режим доступу: http://slovopedia.org.ua/38/53396/378810.html

Словарь экономических терминов [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www.uafi.net/diversifikaciya/

Диверсифікація виробництва [Електроний ресурс] – Режим доступу: http://mercury.kiev.ua/diversifikacija-virobnictva/

Литвиненко Т.М. Суперечливість розвитку процесу диверсифікації діяльності підприємств //Теоретичні та прикладні питання економіки. – 2012. – Випуск № 27, Т.1. – С. 211 – 216.

Промислова політика як чинник післякризового відновлення економіки України. Аналітична доповідь – К.:НІСД, 2012. – 41 с.

Рогачева М. А., Антоненко Е. Е. Переработка техногенных отходов как направление диверсификации экономики моногорода //Управление экономическими системами: электронный научный журнал [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://uecs.ru/uecs41- 412012/item/1369-2012-05-29-07-37-30

Попова Л.М. Дослідження причин диверсифікації діяльності на підприємствах в сучасних умовах розвитку економіки України //Экономические науки [Електроний ресурс] – Режим доступу: http://library.svpurst.crimea.ua/dudchenko/165/fulltext/knp102/knp102_159- 161.pdf

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті