Механізми формування державної політики стимулювання технологічного розвитку транснаціональних компаній

Автор(и)

  • G. Turalina Донецький національний університет

Ключові слова:

технологічний розвиток, технологічна політика, транснаціональні компанії, інновації, ринкова економіка

Анотація

У статті автором досліджено механізми формування державної політики стимулювання технологічного розвитку транснаціональних компаній. Доведено, що технологічні можливості – надзвичайно важливий аспект в розгляді ТНК. Технологічні і інноваційні можливості тісно взаємозалежні і залежать від проведення технологічної політики. Технологічна політика підприємства – це набір принципів і дій, на підставі якого розробляються і впроваджуються нові продукти і технологічні процеси. Відзначено, що основний ризик централізованого проведення технологічної політики полягає в тому, що результат інновацій не може точно відбивати локальні ринкові потреби. Визначено, що місце і роль інноваційної політики в структурі державного регулювання економіки визначаються особливостями інноваційного процесу як об'єкта управління. Ця обставина цілком переконливо виявляється в умовах регульованої ринкової економіки капіталістичних країн. ТНК зазвичай не передають технологію в ситуації конкурентного ринку, і при цьому уряд не завжди в змозі гарантувати, що, повна зайнятість досягнута.

Біографія автора

G. Turalina, Донецький національний університет

здобувач кафедри міжнародної економіки

Посилання

Беляева И.Ю. Развитие корпоративних структур в современной экономике России: (сб. докл. и выступ.) / И.Ю. Беляева. – М.: ФА при Правительстве РФ, 2000. – Ч. 1. – 199 с.

Galbraith, J. K. The New Industrial State. Джон Гэлбрейт. Новое индустриальное общество. Перевод на русский язык: Л. Я. Розовский, Ю. Б. Кочеврин, Б. П. Лихачев, С. Л. Батасов. — М.: 2004. [Электронный ресурс] // Центр гуманитарных технологий. URL: http://gtmarket.ru/laboratory/basis/5021

Мовсесян А.Г. Транснационализация в мировой экономике / А.Г.Мовсесян. – М.: ФА при Правительстве РФ, 2001. – 316 с.

Мовсесян А.Г. Философия транснационализации / А.Г.Мовсесян // Вестник Финансовой академии. – 2000. – №3.

Ленский Е.В., Транснационализация капитала / Е.В.Ленский, В.А. Цветков; под ред. О.Н. Сосковца. – Минск: Армита-Маркетинг, 2001. – 325 с.

Трансформація процесу транснаціоналізації в умовах зростання невизначеності глобального економічного середовища: монографія/ Макогон Ю.В., Орєхова Т.В., Лисенко К.В. та ін.. - Донецьк: ДонНУ, 2011. – 652 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті