Комплексна система управління інноваційними процесами в підприємницьких структурах

Автор(и)

  • O. Shylets Донецький національний університет
  • V. Zolotko Центр економічної освіти та консалтингу «Зовнішконсалт»

Ключові слова:

інноваційний механізм, трансфер технологій, управління науково-дослідною діяльністю підприємства

Анотація

У статті розглядаються теоретико-методологічні засади організації та функціонування інноваційних механізмів, які є особливо актуальними для малих та середніх підприємств. Наведено структуру системи управління інноваційними процесами на різних рівнях організації господарської діяльності. Проаналізовано елементи функціонального забезпечення науково-дослідних розробок в залежності від стадій розвитку підприємства. Систематизовано критерії відбору технологій для впровадження в промисловості та принципи їх передачі. Авторами підкреслена важливість ефективного функціонування трансферту технологій, а також механізму інтелектуальної власності, що в комплексі сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості бізнес одиниць, регіону та країни в цілому. Сформовано рекомендації щодо вдосконалення системи управління впровадженням інноваційних механізмів, форм їх передачі, фінансового забезпечення та організації науково-дослідного співробітництва підприємств та держави.

Біографії авторів

O. Shylets, Донецький національний університет

д.е.н., доцент, професор кафедри міжнародної економіки

V. Zolotko, Центр економічної освіти та консалтингу «Зовнішконсалт»

економіст-стажер

Посилання

Босак А. О. Класифікація організаційних структур управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства та умови їх застосування / А. О. Босак, Р. З. Дарміць, В. А. Босак // Вісник національного університету «Львівська політехніка»: зб. наук. пр. – Л., 2010. – № 691. – С. 26–35.

Драбік І. Роль і місце діяльності з досліджень і розвитку в зовнішньоекономічних стратегіях підприємств / І. Драбік // Вісник Національного університету «Львів. політехніка». – 2010. – №683. – С. 258–263. – (Проблеми економіки та управління).

Дагаев А.А. Рычаги инновационного роста / А.А. Дагаев // Проблемы теории и практики управления. — 2000. — № 5. — с. 70—76.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті