Інноваційна складова конкурентоспроможності регіону

Автор(и)

  • A. Shishatskiy Донецька обласна державна адміністрація

Ключові слова:

конкурентоспроможність, регіон, інновації, Глобальний індекс конкурентоспроможності, рейтинг, конкурентні переваги регіону

Анотація

У статті досліджено напрямки формування інноваційної складової конкурентоспроможності регіону. Представлено класифікацію методик оцінки конкурентоспроможності регіону, а також рейтинг регіонів України у 2013 році за результатами досліджень Фонду "Ефективне управління" за методологією Всесвітнього Економічного Форуму. В результаті, лідерами рейтингу конкурентоспроможності регіонів України у 2013 році стали великі регіони з добре розвиненою інфраструктурою та системою вищої освіти, технологічно підготовлені, з розвиненим бізнесом та розвиненою інфраструктурою для інновацій. Автором проаналізовано динаміку Глобального індексу конкурентоспроможності Донецької області за його складовими у 2012-2013 рр. Так, у порівнянні із 2012 роком у 2013 році покращення складових Індексу конкурентоспроможності спостерігалось за такими позиціями, як технологічна готовність, охорона здоров’я та початкова освіта, інновації, вища та професійна освіта; погіршення позиції - у рівні розвитку фінансового ринку, розвитку інфраструктури, інституцій, ефективності ринку товарів та ринку праці. Розглянуто рейтинг регіонів України за загальним обсягом інноваційних витрат у промисловості у 2012 році. Доведено, що комплексна активізація конкурентних переваг регіону можлива шляхом реалізації на регіональному рівні кластерної політики.

Біографія автора

A. Shishatskiy, Донецька обласна державна адміністрація

Голова

Посилання

Ковальська Л. Л. Методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності реґіонів держави [Електронний ресурс] / Л. Л. Ковальська // Економічні науки. Серія «Реґіональна економіка» : зб. наук. праць. –– Луцький національний технічний університет. –– Випуск 5 (17). –– Ч. 2. –– Луцьк, 2008. –– 360 с. –– Режим доступу: [http://www.nbuv.gov.ua/Portal/Soc_Gum/En/RE/2008_5_2/index.html].

http://competitiveukraine.org/ua/indexes/methodology

http://competitiveukraine.org/ua/indexes/regions

http://competitiveukraine.org/ua/indexes/twelve/diagram/2013/6.html#top

Будкін В. Інноваційна модель розвитку національних економік // Економіка України. - № 6. – 2010, СС. 67-78.

Наукова та інноваційна діяльність Донецької області за 2012 рік // Статистичний збірник. - Головне управління статистики у Донецькій області. – Донецьк. - 2013. - 252 с.

Державна Програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки (проект). - Режим доступу: [http: // http://eimg.pravda.com.ua/files/a/4/a428a25---------.pdf]

Войнаренко М. Концепція кластерів — шлях до відродження виробництва на регіональному рівні // Економіст. — 2009. — № 1. — С. 29—33.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті