Про роль водного ресурсу в світовій економіці.

Автор(и)

  • V. Voloshin ГВУЗ «Приазовский государственный технический университет»
  • A. Babenko ГВУЗ «Приазовский государственный технический университет»

Ключові слова:

водні ресурси, світова економіка, джерело енергії, технологія, щільність населення, природа

Анотація

У статті розглянуто аспекти впливу наявності водних ресурсів на світову економіку як найважливішого елемента економічного розвитку суспільства. Визначено, що якщо вуглеводні грають роль тільки джерела енергії і можуть мати альтернативні заміни, то вода є не тільки технологічною сировиною або інструментарієм у виробничій діяльності. В економічному плані, водоспоживання представляє досить важливу технологічну проблему ще тому, що, незважаючи на величезні запаси води, її прісна складова розташована по планеті вкрай нерівномірно. І майже завжди є зворотньопропорційною щільності населення і його техногенного навантаження на природу. Зроблено висновок, що втрата відтворювальної функції деяким водним масивом дає найбільш важливий ефект для акцепторной економіки. Втрачається економія на чистому водозаборі. Додатковий витратний механізм пов'язаний з необхідністю очищення зовнішньої води перед її використанням. Для таких економічних систем з'являється новий фактор (ефект) позитивного зворотного зв'язку, спрямований на посилення залежності виробничої системи від водоспоживання. Він полягає в тому, що стандартне рішення, спрямоване на екстенсивне водоспоживання пов'язано з отриманням того, чого не вистачає в системі – зовнішньої чистої води. Але коли її немає, економічна система вимушено закріплює водний дефіцит, який вже можливостями самої системи змінити не вдається. Рішення може перебувати в надсистемі, під якою можна розуміти економіку більш високого рангу. Але й там, при екстенсивному водоспоживання з часом виникнуть позитивні зворотні зв'язки. Виходом з положення можуть бути схеми квотування водних ресурсів , які знаходяться всередині самої економічної системи і ззовні її. Подібні схеми обговорюються багатьма вченими. Тільки до уваги не береться той факт, що ефект позитивного зворотного зв'язку в «водопотребляючих» економічних системах надає більш руйнівний вплив, ніж, наприклад, деякі фінансові, кредитні та інші механізми, дестабілізуючі світову економіку.

Біографії авторів

V. Voloshin, ГВУЗ «Приазовский государственный технический университет»

д.т.н., профессор, ректор, академик Международной академии экологии и безопасности жизнедеятельности, академик Международной кадровой академии, действительный член Нью-йоркской академии наук, заслуженный деятель науки и техники Украины.

A. Babenko, ГВУЗ «Приазовский государственный технический университет»

к.э.н.

Посилання

Данилов-Данильянц В.И., Лосев К.С. Потребление воды. Экологический, экономический, социальный аспекты. М: Наука, 2006. – 201 с.

Волошин В.С. Исследование математической модели «квота – товар – традиционный товар» /В.С. Волошин , А.В. Бабенко // Теоретичні і практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності. – 2011. – С.180 – 184.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Наукові записки