Інноваційна діяльність агропромислового підприємства як фактор підвищення його конкурентоспроможності

Автор(и)

  • Yu. Barsukova Луганський національний аграрний університет

Ключові слова:

інновації, конкурентоспроможність, інвестиції, економічне середовище, ефективність

Анотація

У статті розглянуто питання впливу інновацій на рівень конкурентоспроможності агропромислового підприємства. Проведено дослідження сучасного стану інноваційних процесів в Україні, встановлено, що однією з основних проблем інноваційного розвитку є нестача коштів держави і підприємств, розроблено класифікацію основних груп проблем у цій сфері в залежності від їх характеру (фінансовий, організаційно-комунікаційний, інформаційний, виробничий, ринковий). За кожною з виокремлених груп запропоновано заходи підтримки інноваційної діяльності. Проаналізовано динаміку впровадження інновацій на промислових підприємствах Луганської області у розрізі видів інновацій, що свідчить про певне покращання показників інноваційної діяльності підприємств у 2012 р. порівняно з 2011 р. Встановлено доцільність переходу до інноваційної моделі розвитку АПК, який можливий тільки за умови реального збільшення інвестицій в основний капітал сільського господарства, у техніко-технологічну модернізацію, оновлення виробництва, покращення якості продукції тощо. Розроблено заходи щодо удосконалення інноваційної діяльності аграрних підприємств України на підставі освоєння нових технологій виробництва та нової продукції.

Біографія автора

Yu. Barsukova, Луганський національний аграрний університет

аспірант

Посилання

Ткаченко В.Г. Основні напрямки інвестування та інноваційного розвитку агарних підприємств України: монографія.-Луганськ: Янтар, 2013.-207 с.

Деркачова В.В. Вплив інноваційної діяльності на конкурентоспроможність підприємств / В.В.Деркачова [Електронний ресурс].-Режим доступу: arhiv.nbuv.gov.ua

Гончаров В.М. Оцінка конкурентоспроможності аграрного підприємства / В.М. Гончаров // Фінанси України.-2005.-№8.-С.66-73.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті