Аналіз основних тенденцій інноваційного розвитку ТНК у глобальній економіці

Автор(и)

  • I. Kuchko Донецький національний університет

Ключові слова:

інновації, ТНК, глобалізація економіки, НДДКР

Анотація

У статті проведений аналіз основних тенденцій та напрямів розвитку діяльності ТНК в сучасних умовах глобалізації та інноваційної орієнтованості економіки. Розглянуто основні чинники зростання та ефективного функціонування суб'єктів бізнесу в глобальному економічному просторі, виявлено тенденції у сфері глобального інноваційного розвитку, необхідні для збереження конкурентоспроможності ТНК на міжнародних ринках. Проаналізовано основні характеристики інновацій як основного рушійного чинника в глобальній економіці. Проведено аналіз рейтингів найбільш інноваційних компаній світу з метою визначення основних напрямків розвитку глобального інноваційного середовища, проаналізовано класифікацію найбільших ТНК за секторального приналежністю. Розглянуто фактори, що впливають на ефективність функціонування бізнес-процесів в умовах інноваційності. Проведено дослідження ринку патентів, ліцензій, технологій та «ноу- хау» ТНК як головного чинника в інноваційному розвитку світової економіки та причин гальмування розвитку цього ринку.

Біографія автора

I. Kuchko, Донецький національний університет

аспірант кафедри «Міжнародна економіка»

Посилання

Портер М.Е. Конкуренция. – СПб., М., Киев: Изд. дом "Вильямс", 2000.

Покровская В.В. Интернационализация производства и критерии деятельности в рамках современных транснациональных компаний//Экономика 21 века. 2007. №1.

Martin Grueber. 2012 Global R & D Funding Forecast: R & D Spending Growth Continues While Globalization Accelerates // [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.rdmag.com/articles/2011/12/2012-global-r-d-funding-forecast-r-d-spending-growth-continues-whileglobalization-accelerates

Саймон Г. Скрытые чемпионы / Г. Саймон: пер. с нем. – М.: Дело, 2005. – 288 с.

http://www.forbes.com/innovative-companies/list/

www.bcg.com

Макогон Ю. В. Международная экономическая деятельность Украины: учебник для студ. экон. спец. вузов / Ю. В. Макогон [и др.] ; общ. науч. ред. Ю. В. Макогон ; Донецкий национальный ун-т. - Донецк : ДонНУ, 2009. - 570 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті