Прямі іноземні інвестиції як фактор зростання валового внутрішнього продукту країни та активізації економічного розвитку.

Автор(и)

  • O. Svidrak Донбаська державна машинобудівна академія

Ключові слова:

прямі іноземні інвестиції, валовий внутрішній продукт, коефіцієнт кореляції, регресійний аналіз, динаміка, економічний ріст, наявність зв’язків, макроекономічні показники

Анотація

В статті проаналізовано динаміку залучення прямих іноземних інвестицій та валового внутрішнього продукту країни на протязі останніх 11 років. Доведено, що у більшості проаналізованих періодів зростання прямих іноземних інвестицій в Україну призвело до зростання ВВП за винятком лише 2009 року, коли прямі іноземні інвестиції у порівнянні з попереднім роком зросли на 4,54%, а ВВП України зменшилося на 3,66%. Визначено форму та характеристику зв’язку між прямими іноземними інвестиціями та валовим внутрішнім продуктом України та зроблено висновок про те що зв'язок між дослідженими показниками існує – він прямий та високий, однак розраховане рівняння регресії потребує уточнення та проведення додаткових розрахунків з виявлення інших показників впливу на результативний показник.

Біографія автора

O. Svidrak, Донбаська державна машинобудівна академія

асистент кафедри "Фінанси"

Посилання

Сааджан В.А. Іноземні інвестиції: Аналіз та вплив на економічний розвиток України / В.А. Сааджан, Т.О. Скорик. - http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/econrch/2012_3-4/12svaery.pdf.

Бондар І.Р. Проблеми залучення іноземних інвестицій в Україну на сучасному етапі / І.Р. Бондар // Регіональна економіка. – 2009. – № 4. – С. 62-71.

Ліпенцев А. Чинники впливу на залучення іноземних інвестицій у регіони України / А. Ліпенцев, І. Куліш. - http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Dums/2010_3/10laviru.pdf.

Статистика курсу долара США. - http://net.dn.ua/money/stat.php?valute=12.

Соціально-економічний розвиток України. – Державна служба статистики України. - http://www.ukrstat.gov.ua/

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті