Окремі аспекти економічного інструментарію понять, пов'язаних з вивезенням капіталу

Автор(и)

  • V. Bosnenco Національна академія внутрішніх справ

Ключові слова:

відтік капіталу, відплив капіталу, втеча капіталу, загрози економічній безпеці

Анотація

Стаття присвячена дослідженню категорійно-понятійного апарату при розкритті проблем вивезення капіталу. Опираючись на попередні результати вивчення термінів, досліджені різними економістами, визначено та уточнено економічний інструментарій понять «відтік», «відплив» і «втеча» капіталу в сучасних умовах та надання коректної оцінки цим процесам. Обґрунтовано, що втеча капіталу – це масове і прискорене вивезення приватного капіталу з метою його збереження, здійснюване, незважаючи на вигідність внутрішніх інвестицій, переважно нелегальними шляхами. Визначено, що специфічними особливостями втечі капіталу з України в часи переходу від командно-адміністративної до ринкової системи регулювання економіки є тривалість та масштабність цього явища. Представлена класифікація в термінології поняття «вивезення капіталу» і охарактеризовані основних форм його здійснення. Зроблено висновок, що втеча капіталу - явище іншого характеру, чим експорт або відтік капіталу, має іншу природу й викликане різким загостренням економічних, соціальних і політичних кризових явищ у суспільстві.

Біографія автора

V. Bosnenco, Національна академія внутрішніх справ

здобувач кафедри економічної безпеки

Посилання

Добычин Е.В. Утечка и репатриация российского капитала. - М: РЭА им. Г.В. Плеханова, 2003.

Материалы «Круглого стола «От бегства капиталов - к его привлечению». - М: Международный фонд социально-экономических реформ (Горбачев-Фонд), Институт экономики РАН, Финансовая Академия при Правительстве РФ, 2000. - С. 143-144.

Абалкин Л.И. «Бегство капитала: природа, форма, методы борьбы» // Вопросы экономики. - 1997. № 6 - С. 137.

Ясин Е.Г. Российская экономика. - М: Высшая школа экономики, 2002.

Красавина Л.И., Смородинская И.В. Бегство капиталов как объект международных исследований // Вопросы экономики. - 1997. № 8. - С. 137.

Булатов А.С. Параметры и оценка масштабов утечки капитала из России // Деньги и кредит. - 1999. № 2. - С. 70-72.

Коневский П.В. Основные каналы утечки капитала и система государственных регулирующих мер // Актуальные проблемы социально- гуманитарных наук. Сборник научных трудов МГОПУ им. М.А. Шолохова. - М: 2002. - C. 32-47.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Наукові записки