Соціально-трудова сфера промислового регіону: оцінка та перспективи розвитку.

Автор(и)

  • L. Shaulskaya Donetsk National University
  • V. Bibikova Donetsk National University

Ключові слова:

соціально-трудова сфера, промисловий регіон, розвиток, оцінка, трудові відносини, наймані працівники, роботодавці

Анотація

Стаття присвячена дослідженню особливостей розвитку соціально-трудової сфери промислових регіонів України. Визначено сутність та основні елементи сфери праці (соціально-трудові відносини, ринок праці, якість трудового життя, система винагороди за працю, професійного розвитку працівників, охорони і безпеки праці). На основі запропонованої системи соціолого-статистичних показників, які охоплюють кожну зі складових соціально-трудової сфери, проведено інтегральну оцінку регіонів за рівнем її розвитку. Виявлено специфічні риси функціонування сфери праці та проблеми, що перешкоджають її прогресивним змінам. До них слід віднести нерівномірний розвиток різних елементів та соціально-трудової сфери в цілому як в межах одного регіону, так і порівняно з іншими адміністративно-територіальними утвореннями. Визначено, що сфера праці Донецької та Дніпропетровської областей є розвиненішою від Луганської та Запорізької. Обґрунтовано пріоритетні напрями з підвищення ефективності функціонування кожного елементу соціально- трудової сфери.

Біографії авторів

L. Shaulskaya, Donetsk National University

Doctor of Sciences (Economics), Professor at department of HRM and labour economy

V. Bibikova, Donetsk National University

Postgraduate student

Посилання

Закон України «Про стимулювання розвитку регіонів» від 8 вересня 2005 року №2850-ІV // Офіційний вісник України. – 2005. - №40. – Ст.2529.

Колот А.М. Соціально-трудова сфера: стан відносин, нові виклики, тенденції розвитку: моногр. / А.М. Колот. – К.: КНЕУ, 2010. – 251 с.

State Statistics Service of Ukraine [Electronic resource]. – Mode of access: http://ukrstat.gov.ua/

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті