Трансформація ролі ТНК в сучасних умовах глобалізації

Автор(и)

  • Alsadek F. Salem Ashor Донецкий национальный университет

Ключові слова:

транснаціоналізація, глобалізація, транснаціональні корпорації (ТНК), прямі іноземні інвестиції

Анотація

У статті розглядається роль і місце транснаціональних корпорацій (ТНК) у сучасній світовій економіці, аналізуються експертні оцінки специфіки і напрямів господарської та інвестиційної діяльності ТНК. Дана оцінка наслідків впливу світової кризи на ТНК. Визначено сучасні пріоритети та механізми державної підтримки регулювання діяльності ТНК. Міжнародна практика показує, що в більшості випадків країни, які створюють і підтримують необхідні умови для приходу інвестицій в економіку, оцінюються ТНК як сприятливий майданчик для розміщення довгострокових капіталовкладень. У приймаючих державах необхідно здійснювати моніторинг та постійний аналіз пріоритетних напрямків для ПІІ, обсяги накопичених інвестицій, їх галузеву і географічну структуру і впливати на створення інвестиційно - привабливого клімату. Робляться висновки про перспективи розвитку ТНК в умовах глобалізації сучасного світового господарства.

Біографія автора

Alsadek F. Salem Ashor, Донецкий национальный университет

аспирант кафедры «Международная экономика»

Посилання

The International Energy Outlook 2011 // Energy Information Administration (EIA)// http://www.eia.gov/oiaf/ieo/index.html.

Черникова Д.А. Очень крупные транснациональные корпорации и современный мир. М., ЗАО "Издательство "Экономика", 399 c., 2008.

Поляков В.В., Щенина Р.К. Мировая экономика и международный бизнес. М., КноРус, 656 c., 2005.

World Investment Report 2012. – New York and Geneva, UNCTAD, 2012.

Африка и мир в XXI веке. – М.: Ин-т Африки РАН, 2010. – 322 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті